Skip to main content
Foto: Emma Kirstine Bundesen, født Andersson. Dømt 30 dage for hæleri. Rigsarkivet

Foto: Emma Kirstine Bundesen, født Andersson. Dømt 30 dage for hæleri. Rigsarkivet

KULTUR SKABER UDSYN

I udstillingen DE FREMMEDE FORBRYDERE fortælles om fortiden forbryderiske indvandrere.

Frygten for kriminelle udlændinge er ikke ny i Danmark. Den var også fremherskende for over 100 år siden. Dengang var det primært svenskerne, der figurerede i de danske statistikker over kriminelle udlændinge. Særudstillingen De fremmede forbrydere sætter ansigt på nogle af disse udenlandske skæbner. Bogstavelig talt, da de dømte udlændinge blev foreviget i politiets forbryderfotoalbums.

Hovedparten af de udlændinge, der blev foreviget i politiets forbryderalbums, var ikke hårdkogte og hærdede forbrydere. Mange var almindelige mennesker, såsom tjenestefolk eller arbejdsmænd, der ikke kunne finde arbejde. De hørte til samfundets fattigste, og nogle tyede til kriminalitet.

De historiske forbryderalbums, der er blevet digitaliseret af Genealogisk Forlag, giver os mulighed for at møde en del af vores mere lyssky fortid ansigt til ansigt. De er en påmindelse om, at drømmen om et bedre liv i nye omgivelser til tider brister. Sådan var det også dengang.

Særudstillingen byder derudover på mere spektakulære, pikante og drabelige fortællinger omhandlende udenlandske forbrydere i Danmark. Såsom beretninger om bondefangere, anarkister, foster fordrivere, hotelbedragere, løsagtige kvindefolk, mandelige sædelighedsforbrydere, voldsmænd samt drabskvinder.

Udstillingen åbnes fredag den 2. september kl. 14.30. Både åbningsarrangement og udstilling er gratis og åbent for alle, der har lyst til at deltage.


Arrangør: Immigrantmuseet

 

Back to top