Skip to main content

BALLERINA BULLDOGS

Magiske historier om papir og luft
Tirsdag 3. maj - 25. juni
Foyeren
Gratis entré

Karen Bit Vejle: ”Hvis min kunst kan få dig til at stoppe og undre dig bare et øjeblik, ville det være vidunderligt.”

Karen Bit Vejles udtryksform, psaligrafi, betyder bogstaveligt talt kunsten at tegne eller male med saks. Hun åbnede sit første show på National Museum of Decorative Arts i Trondheim, Norge i 2008, og på få år har hendes kunst spredt sig over hele Skandinavien og hele vejen til USA og Kina. Hendes kunstneriske arbejde spænder fra vandreudstillingen Scissors for a Brush til bestillingsarbejde for flere anerkendte internationale virksomheder, såsom Hermès og Georg Jensen.

MAGISKE HISTORIER OM PAPIR OG LUFT

Karen Bit Vejle fortæller magiske historier med sin saks. Hun lytter altid til musik, mens hun klipper, og der er også en stor grad af humor i hendes billedverden; humor og evnen til at identificere glæde i små ting. Lige så ofte konfronterer hun dog dyb alvor og temaer, der skal skabe involvering og refleksion. Hendes værker er fængslende overraskelsespakker, der vækker både forundring og inspiration.

LANGSOMT KUNST

I modsætning til næsten alt andet i verden i dag, er psaligrafi en langsom kunst. Det tager tid at mestre, planlægge og udføre det. Værkerne er formet af et stort, sammenhængende stykke papir og klippet med kun en lille saks. Hvert enkelt saksesnit er nøje planlagt, da den mindste fejl kan have katastrofale konsekvenser for slutresultatet. Dette er en langsom kunst med omhyggelig tålmodighed, der kræver den største koncentration. Hvilken del skal skæres ud, og hvilken skal ikke?

DEN GAMLE TRADITION FOR PSALIGRAFI

Karen Bit Vejle skaber billeder af luft og papir. Hendes magiske stiklinger er forankret i en tradition, der har kendt en lang rejse gennem historien, begyndende i det første århundrede, hvor papiret først blev opfundet af kineserne. Faktisk begyndte kineserne at skære i papir, før de brugte det til at skrive. Psaligrafikunsten har udviklet sig forskelligt i hele verden, men er især forankret i kinesiske og andre asiatiske kulturer og også i Bits hjemland Danmark. Dog har Bit skabt en personlig stil og teknik, som er helt hendes egen.

 

Arrangør:

Farum Kulturhus

Back to top