Skip to main content

PÅ SKULDRENE AF COBRA

Søs Brysch, Carsten Nash og Simon Cato Spang-Hanssen
Galleriet 17. august – 10. november 2024
Fernisering kl. 12.15 på Caféscenen
Åbningstale af borgmester Ole Bondo Christensen
Gratis entré


COBRA-BEVÆGELSEN

Anden Verdenskrig skabte et sønderflængende brud i menneskelighedens historie, og dens rædsler forplantedes sig således også langt ind i den europæiske kunsthistorie.

Krigen, der i årevis havde lagt en dæmper på alle, og ikke mindst på kreative menneskers udfoldelse blev til COBRA-bevægelsens fødsel og en eksplosion af abstrakte og farvestærke udtryk - udtryk der så længe var blevet holdt nede og undertrykt.

Bevægelsen var tiltrukket af det oprindelige og uskolede udtryk og fandt, blandt andet, sin inspiration i helleristninger og i den nordiske mytologis billedsprog.

Også primitivistisk kunst, fra fjerne himmelstrøg, samt børnetegningers naivistiske udtryk fandt plads på COBRA-malernes lærredsflader. COBRA kunstnernes udtryk var således arrangementer af linjer og koloristiske flader, der figurativt og farverigt strakte sig over lærreder og arkitektur.

Figurerne var ofte simple stegtegninger med mindelser til kunstneriske udtryk fra det afrikanske kontinent, her approprieret af en bevægelse med ophav i København, Bryssel og Amsterdam.

COBRA-sammenslutningen blev skabt i november 1949 og levede meget kort - kun frem til 1951, men som holdning og grundidé eksisterer COBRA fortsat. Og vi har derfor valgt at vise nutidige og associerede værker af Søs Brysch, Carsten Nash og Simon Cato Spang-Hanssen, samt af husets mange kreative foreninger.


Fejring af 75 året for COBRA konferensen i Bregnerødhytten.

Cobraloften, i Bregnerødhytten, er et eksemplarisk værk, der forener bevægelsens kunstneriske udtryk på én samlet flade. Værket er et konglomerat af udtrykket fra Asger Jorn, Carl-Henning Pedersen, Erling Jørgensen, Mogens Balle, Anders Österlin og C. O. Hulténs hænder og blev til i 1949 – i Furesø Kommune -  hvorfor vi i dag fejre 75-året for værkets tilblivelse.

Oprindeligt skulle kun væggene i Kunstakademiets Weekendhytte hvidtes, og dette som betaling for COBRA-kunstnernes gratis ophold under bevægelsens kongres. Men under få dage blev både vægge og lofter stærkt dekoreret med naivistiske figurer i et smukt og fælles formsprog, på trods af at udsmykningen blev skabt uden forudgående planlægning og dialog.

 

 

Arrangør:

Farum Kulturhus

Back to top